Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

άσκηση θάρρους

Το πιο κάτω ποστ είναι άσκηση θάρρους.

Μέρος 1ο
Έκλεισα τα accounts μου σε facebook και twitter σήμερα. Συνειδητοποίησα ότι - ειδικά για το facebook - έγινα σκλάβος του. Κι εγώ μισώ την κάθε είδους ανελευθερία. Εκτός όμως απ' αυτό, νομίζω ότι δυσκόλευε ακόμα περισσότερο αυτή τη δύσκολη φάση που περνώ (παρά το ότι φαινομενικά κι επιφανειακά φαινόταν να βοηθά την κατάσταση). Διάβαζα μια έρευνα πρόσφατα, που έλεγε ότι, το γεγονός ότι το κινητό έχει γίνει προέκταση του χεριού μας συνδέεται με μια νευρικότητα η οποία συνδέεται με την κατάθλιψη. Το κινητό μας προσφέρει μια κάποιου είδους διέξοδο, έναν τρόπο για να περάσει η ώρα.

Όταν μπω σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα, ανοίγω το facebook, πρώτο πρώτο. Και μετά το twitter. Και μετά τα sites που διαβάζω. Και πάλι facebook, twitter, sites, μέχρι που περνά η μέρα, κι εγώ δεν έχω κάνει τίποτα απ' αυτά που ήθελα να κάνω. Καμιά φορά είναι και το ότι η μέρα είναι τόσο κουραστική, και ψάχνω ίσως έναν τρόπο να χαλαρώσω και να ξεχαστώ - αλλά με τον τρόπο αυτό φεύγουν ώρες και ώρες. Κι εγώ δεν έχω κάνει τίποτα στο σπίτι μου, και δεν έχω διαβάσει τίποτα (που δε με παίρνει καθόλου σ' αυτή τη φάση), και μπορεί να έχω κουραστεί και περισσότερο.

Σήμερα που το έκλεισα, ανακάλυψα πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις σε δύο ώρες! Έπλυνα ένα βουνό πιάτα, έκοψα σαλάτες, έφτιαξα το φαΐ μου, έκανα το sandwich μου για αύριο, άπλωσα τα ρούχα μου κι έβαλα κι άλλη πλύση. (Αν διαβάζει καμιά παλιά νοικοκυρά, το ξέρω ότι εσείς κάνετε πολλά περισσότερα σε δύο ώρες, αλλά για τη νέα γενιά, το κατά δύναμιν).

Μέρος 2ο
Φέτος το χειμώνα έβαλα 5 κιλά. ΠΕΝΤΕ κιλά. Είμαι ένας άνθρωπος που έχει ψυχολογικά με τα κιλά. Από τη μια το γεγονός ότι η οικογένεια του μπαμπά έχει μια τάση για παχυσαρκία, από την άλλη το γεγονός ότι έχω θεματάκια με τον θυρεοειδή μου και πρέπει πάντα να παρακολουθώ την κατάσταση, είμαι εξαιρετικά ευαίσθητη σε τέτοια θέματα. Μην ρωτάς πώς έβαλα 5 κιλά ενώ ζυγιζόμουν κάθε βδομάδα. Υπήρχαν πολλές φάσεις τους τελευταίους μήνες που ήταν το τελευταίο πράγμα που μπορούσα να σκεφτώ ήταν το αν θα φάω υγιεινό φαΐ. Επίσης φέτος δεν πήγαινα γυμναστική, ενώ πέρσι πήγαινα καθ' όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Αντιλαμβάνεσαι ότι, το γεγονός ότι έβαλα 5 κιλά σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης, παραμόρφωσε το σώμα μου. Και όχι, οι φωτογραφίες που έχω στα socials ένεν κριτήριο. Είναι πρόσφατες μεν, αλλά είναι οι καλές μου. Από τη σωστή οπτική γωνία, με το μαλλί όταν είναι καλό (και όχι τις μέρες που μοιάζει να έχει τη δική του προσωπικότητα), με το ελαφρύ βάψιμο αλλά έχοντας σχηματίσει στο πρόσωπο τις κατάλληλες γωνίες και εννοείται με την κατάλληλη μπλούζα. Παραξενιά στο full, αλλά επίσης και ανασφάλεια στο full αυτή τη στιγμή της ζωής μου. Επίσης δεν είναι λύση να επιβεβαιώνομαι μέσα από φωτογραφίες. Αλλά να κοιτώ εγώ τον εαυτό μου στο δικό μου καθρέφτη και να μου αρέσω.

Όπως και να 'χει (και επειδή άρχισα να νυστάζω άγρια)... Ξεκίνησα aquaerobics και διατροφή. Το facebook και το twitter δεν θα τα ανοίξω ξανά, αν δεν χάσω τα 5 κιλά. Επιπρόσθετο κίνητρο. Το γράφω εδώ για να δεσμευτώ! Είμαι περίεργη όμως να δω πόσο θα αντέξω!

Pax

12 σχόλια:

  1. Για το θέμα του "τρώω ώρα στα social media" μπορείς να κατεβάσεις το pommodoro και να μπαίνεις συνειδητά μετά από 25 λεπτά ΑΝ θέλεις, για 5 λεπτά. Και εκείνα τα 25 να κάνεις δουλίτσες ή να διαβάζεις.
    βοηθά πολύ κόσμο, προσωπικά καθόλου, αλλά αν θέλεις δοκίμασε το.

    Μεν φύρνεσαι για 5 κιλά. Ντάξει, εν είπαμε να κάτσεις να βάλεις κι άλλα, αλλά ντάξει, εν 5 έννεν ο χαμός του κόσμου. Σιγά σιγά θα φύουν τωρά που επανήλθες σε τάξη.

    Εμένα εκείνο που με βοηθά πάντως είναι να κάμνω λίστες. Για ψώνια, για δουλειές στη δουλειά, για δουλειές στο σπίτι, για κόσμο που πρέπει να δω, για το σούπερμαρκετ, για πράματα που χρειάζεται να αγοράσω κάποια στιγμή, διάφορα. Τζαι σβήνοντας που τες λίστες μου μένω και οργανωμένη και νιώθω ένα sense of accomplishment, που βοηθά τη ψυχολογία εν η αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλαξε τη γραμματοσειρά σου ή το background σου (αλήθεια πώς λένε το background στα ελληνικά;). Δυσκολεύομαι να σε διαβάσω.χχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/3/15 15:21

    Μού άρεσε αυτή η άσκηση θάρρους σου, pax μου! Για το πρώτο μέρος, ένα "Εύγε!" από μένα! Για το δεύτερο μέρος, με κάλυψε η Moonlight. Από όσο σε ξέρω, μπορώ να πω ότι εσύ τηρείς τις δεσμεύσεις σου, σε αντίθεση με κάποιους άλλους (όνομα και μη χωριό)!

    Ina, το background συνήθως μεταφράζεται ως "υπόβαθρο", αλλά εδώ ταιριάζει η μετάφραση "φόντο, βάθος εικόνας".

    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. My dear Moonlight,

    Κόρη, +5 kg και αγύμναστη ξέρεις τι σημαίνει; Φορώ τα παντελόνια μου που είναι 2 size μεγαλύτερα. Μπορώ να φορέσω και τα περισσότερα από τα άλλα μου, αλλά δεν θέλω τα πόδια μου να μοιάζουν με παραγεμισμένα λουκάνικα (τούτο είπε μου το μια φορά ο παπάς μου και έμεινε μου τραύμα :Ρ). ΟΚ ένεν ο χαμός του κόσμου, αλλά πρέπει να χαθούν ΤΩΡΑ και να μην προστεθεί ούτε γραμμάριο. :)

    Ναι έχεις δίκαιο με τις λίστες. Παλιά το έκαμνα πιο εντατικά και ήμουν πιο ήρεμη. Νομίζω πρέπει να το ξαναρχίσω!

    Ευχαριστώ για τις συμβουλές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Beatrix επήρα φόρα!

    Βασικά επήρα απόφαση (αποφάσεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ina μου OK άσε να σκεφτώ ποια θα βάλω.. Thanks for letting me know xxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Π. μου, ειλικρινά το να πω δημοσίως ότι έβαλα 5 kg για μένα εν φοβερή υπέρβαση. Ξέρεις το. Τα κιλά είναι από τα ευαίσθητα μου σημεία.

    Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω. Είναι και οι 2 στόχοι αρκετά δύσκολοι! Πάντως θα προσπαθήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 5kg για μένα έννεν καν αλλαγή size εν η αλήθεια. εχτές είχα την ίδια συζήτηση στο ανάποδο.
    έχασα 10 και εκατέβηκα 1 νούμερο. :p

    σίγουρα εν κρίμα να πάεις πάνω, απλά καταλαβαίνω ότι είσαι και σε άλλα θέματα υπό πίεση, γι'αυτό είπα μεν τρελλαίνεσαι για τούτο. Λίη προσοχή στο μακροπρόθεσμο έννα σου λύσει το θέμα. Ως το καλοκαίρι θα είσαι φιξ τωρά που άρχισες και άσκηση!

    (PS. O ξάδερφος μου ετρέναρε με καλ΄στο να μεν με κόφτει τι λαλούν, είπε μου μια φορά ότι τα δάχτυλα μου εν σαν τους παστουρμάδες τζαι θυμούμαι το τζαι εν έχει τζαι τρόπο να το αλλάξω.Βάλλε που το ένα, φκάλλε που το άλλο αν θα αντέξεις!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κοίτα εγώ αν έχανα 10 kg χωρίς γυμναστική θα εμείνισκα άβυζη, άκωλη και πλαδαρή. Επίσης θα κατέβαινα 3 size, όχι 1. (το άβυζη άκωλη με τα κριτήρια τα δικά μου φυσικά)

    Κοίτα δε λαμβάνω πάντα υπ' όψιν τη γνώμη των άλλων! Μόνο άμα συνειδητοποιήσω ότι έχουν "δίκαιο" ή άμα με κάμουν να ενστερνιστώ τζείνη την άποψη. Για παράδειγμα, που τον καιρό που το έβαλα τούτο μες το νου μου, παρατηρώ ότι πράγματι ένεν ωραίο (για τα δικά μου κριτήρια at least) να φοράς ένα παντελόνι και να είναι τραγικά στενό. Πράγματι κάμνει δίπλες το πόδι μέσα, και πράγματι φαίνεται σαν παραγεμισμένο λουκάνικο. Τούτο δεν σημαίνει ότι υιοθετώ όλες τες απόψεις - π.χ. η θεία μου που μένει Αγγλία είπε μου να βάψω άλλο χρώμα τα μαλλιά μου γιατί στην Αγγλία οι ginger θεωρούνται λίο - πολλά πουτάνες. Κι εγώ είπα της ότι τα μαλλιά μου εν μελί και ότι εμένα αρέσκουν μου φοβερά και επαιδεύτηκα ώσπου να έβρω το χρώμα.

    Ναι έχεις δίκαιο, δεν πρέπει να τρελαίνομαι για τα κιλά! Εν το πρόγραμμα το σημαντικό.

    Btw μπράβο που έχασες 10kg!!! Wow ας πούμε! Είσαι πανέτοιμη για την παραλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. I'm not, really, ούτε είπα την κουβέντα με το 1 size για σκοπούς σύγκρισης- απλά το ξεκαθαρίζω.
    Τάχα ότι καταλάβω το "ο καθένας με το σταυρό του" αλλά οκ, chillax, έννα επανέλθεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ναι ναι κι εγώ έτσι το πήρα! Πράγματι ο καθένας με το σταυρό του. Δεν πειράζει, μακάρι οι "σταυροί" μας ναν τούτα τα πράγματα και όχι πιο σοβαρά. Θενκς για όλη τη βοήθεια, πραγματικά βοηθάς! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή