Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ζωή, όπως σκάκι



Στο σκάκι, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείς να κάνεις είναι να υποτιμήσεις τον αντίπαλο. Αν δεν είσαι συγκεντρωμένος θεωρώντας ότι μπορείς εύκολα να τον νικήσεις, αφού είναι χαμηλότερης ικανότητας από σένα, μπορεί εύκολα να χάσεις ή στην καλύτερη, να βρεθείς σε πολύ δύσκολη θέση. Να μην θεωρείς ποτέ σου κάποιους ανθρώπους δεδομένους κι εύκολους - μπορεί μια μέρα να σε ξαφνιάσουν.

Δεν υπάρχουν διακρίσεις στο ποιος μπορεί να "φάει" ποιον. Ακόμη και το ταπεινό πιόνι μπορεί να εξολοθρεύσει τη Βασίλισσα. Και αν τα καταφέρει να φτάσει μέχρι το τέλος του στρατοπέδου του αντιπάλου, μπορείς να το προβιβάσεις - να το ανταλλάξεις με ένα από τα σημαντικά πιόνια σου που έχουν μείνει εκτός παιχνιδιού. Μην υποτιμάς λοιπόν ένα ταπεινό στρατιώτη, που όμως είναι μαχητής. Μην υποτιμάς ούτε καν τον εαυτό σου, αν ξέρεις πως αγωνίζεσαι και δουλεύεις σκληρά. Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να φτάσεις, αν το πιστέψεις.

Το πιο πολύτιμο πιόνι, ο Βασιλιάς, είναι παράλληλα και το πιο δυσκίνητο (μπορεί να μετακινηθεί ένα μόνο τετράγωνο κάθε φορά, προς όλες τις κατευθύνσεις) και χρειάζεται προστασία απ' όλους τους υπόλοιπους παίκτες - γι' αυτόν γίνεται όλη η μάχη. Η απώλεια του ισοδυναμεί με την απώλεια όλου του παιχνιδιού. Να προσέχεις, λοιπόν, τα σημαντικά πράγματα στη ζωή - είναι και τα πιο εύθραυστα και τα πιο εύκολα να τα χάσεις.

Και μιλώντας για πολύτιμα πιόνια, τα πιόνια σου δεν είναι όλα ίδια - κάποια είναι πολυτιμότερα από άλλα. Όταν σχεδιάζεις μια επίθεση και ξέρεις ότι θα έχεις απώλειες, πρέπει να προσέξεις τι θυσίες θα πρέπει να κάνεις. Δε μπορείς, για παράδειγμα, να θυσιάσεις την ισχυρή Βασίλισσα, που μπορεί να κινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις και όσα τετράγωνα θέλει πάνω στη σκακιέρα, για ένα αξιωματικό, ο οποίος κινείται μόνο διαγώνια, στα τετράγωνα ενός συγκεκριμένου χρώματος. Κι αν το κάνεις, ξέρεις από πριν πως το στρατόπεδο σου μετά θα είναι πιο εκτεθειμένο - πιο δύσκολο να αναπτύξεις καινούρια επίθεση, πιο δύσκολο να υπερασπιστείς το Βασιλιά σου. Στη ζωή, να προσέχεις ποια πράγματα θυσιάζεις για ποια ανταλλάγματα - γιατί κάποιες θυσίες μπορεί να είναι μοιραίες για την πορεία του παιχνιδιού.

Υπάρχουν πιόνια που κινούνται με διαφορετικό τρόπο, που δεν είναι πάντα εύκολο να προβλέψεις τις κινήσεις τους κι όμως μπορεί να σου κάνουν μεγάλη ζημιά. Ο ίππος κινείται σε σχήμα Γ, 2-1 ή 1-2 και η επόμενη του κίνηση μπορεί να σου διαφύγει. Να προσέχεις τους ανθρώπους που δεν είσαι πάντα σίγουρος πώς κινούνται και πώς αντιδρούν - μπορεί να σου τη φέρουν εκεί που δεν το περιμένεις.

Το σκάκι είναι στρατηγική. Λένε πως οι μεγάλοι παίκτες μπορούν να προβλέψουν μέχρι και 20 κινήσεις. Έτσι κι εσύ, δε μπορείς να σχεδιάζεις μόνο την επόμενη κίνηση, αλλά πρέπει να σκεφτείς όλες τις πιθανές κινήσεις του αντιπάλου σου καθώς και τις δικές σου αντιδράσεις σε αυτές. Η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου απλή, καθώς δε μπορείς να είσαι σίγουρος ποια ακριβώς θα είναι η επόμενη κίνηση – οπότε πρέπει να προετοιμάζεσαι για όλα τα ενδεχόμενα. Το ίδιο συμβαίνει και στη ζωή – μόνο που δεν ξέρω αν στην περίπτωση αυτή, το να σκέφτεσαι συνέχεια το μέλλον μπορεί να σε κάνει νευρωτικό και δυστυχισμένο. Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι που μόνο έτσι μπορούν να ζήσουν. Ότι και να συμβαίνει, καλό είναι να έχεις πάντα στο μυαλό σου μια εναλλακτική, στην περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως ακριβώς τα θέλεις. Και στο σκάκι και στη ζωή. Πάμε για μια παρτίδα.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/4/12 17:33

    Το κείμενό σου είναι εξαιρετικό! Ποτέ δεν είχα κάνει έναν τέτοιο παραλληλισμό της ζωής με μια παρτίδα σκάκι, μάλλον επειδή δεν έχω ιδέα από σκάκι! :Ρ

    Άσχετο: Πότε θα τα πούμε για ένα καφεδάκι; :)

    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έπρεπε να μάθω σκάκι τελικά - μπορεί να είχα αβανταζ τωρα.
    ωραιο κείμενο pax!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ευχαριστώ Π. μου.

    να τα πούμε το άλλο Σ/Κ για καφεδάκι δίπλα στη θάλασσα; τώρα το καλοκαιράκι η Λευκωσία δε λέει! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τουλίπα μου για κάποιο λόγο μου είχε βάλει το σχόλιο σου στα ανεπιθύμητα! δεν ξέρω γιατί...

    ευχαριστώ για το σχόλιο. θα σου πω ότι στη θεωρία τους ξέρω κι εγώ τέλεια τους κανόνες. στην πράξη μπαίνει ένα ερωτηματικό...

    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή