Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

Για τη μάθηση"Το καλύτερο πράγμα για να στενοχωρηθείς", απάντησε ο Μέρλιν ξεφυσώντας και φουσκώνοντας, "είναι να μάθεις κάτι. Είναι το μόνο που δεν αποτυχαίνει. Μπορεί να γεράσεις και να τρέμεις ολόκληρος, μπορείς να μένεις άγρυπνος τις νύχτες ακούγοντας την ταραχή στις φλέβες σου, μπορεί να χάσεις τη μοναδική σου αγάπη, μπορεί να βλέπεις τον κόσμο γύρω σου λεηλατημένο από χυδαίους τρελούς, ή να νιώθεις την τιμή σου τσαλαπατημένη από χυδαία πνεύματα. Ένα μόνο πράγμα υπάρχει για όλα αυτά τότε, να μάθεις. Μάθε γιατί ο κόσμος συγκλονίζεται και τι τον συγκλονίζει. Είναι το μόνο πράγμα απ' το οποίο το πνεύμα δεν μπορεί να εξαντληθεί, να αλλοτριωθεί, δεν μπορεί ποτέ να βασανιστεί, δεν νιώθει φόβο ή δυσπιστία και ποτέ δεν ονειρεύεται πως θα μετανιώσει. Η μάθηση είναι αυτό που σου χρειάζεται. Κοίτα πόσο πολλά πράγματα υπάρχουν να μάθεις - η καθαρή γνώση, η μόνη καθαρότητα που υπάρχει. Μπορείς να μάθεις αστρονομία μέσα σε μία ζωή, φυσική ιστορία σε τρεις ζωές, φιλολογία σε έξι. Και μετά, αφού θα 'χεις εξαντλήσει ένα εκατομμύριο ζωές στη βιολογία και στην ιατρική και στη θεοκριτική και στη γεωγραφία και στην οικονομία, για ποιο λόγο να μην αρχίσεις να μαθαίνεις ξυλογλυπτική ή να περάσεις πενήντα χρόνια μαθαίνοντας πώς ν' αρχίσεις να μαθαίνεις πώς να κατανικάς τον αντίπαλό σου στην ξιφασκία. Ύστερα απ' αυτό μπορείς ν' αρχίσεις πάλι με μαθηματικά, μέχρι που να 'ρθει ο καιρός ν' αρχίσεις να μαθαίνεις όργωμα".

Terence H. White (1958), The once and future king, στο Wayne Dyer (1981), Οι περιοχές των σφαλμάτων σας, εκδόσεις Γλάρος, Αθήνα.

Υ.Γ. Η φωτό από το Φραγκοκάστελλο στη νότια Κρήτη. Έχω μια μανία, στα μέρη που πηγαίνω, να μαθαίνω πάντα κάτι για την ιστορία τους.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/10/12 02:13

    Μπράβο για το υπέροχο κείμενο που μοιράστηκες μαζί μας! Η μάθηση και η δι' αυτής αποκτώμενη γνώση (και επίγνωση) είναι αξίες ανεκτίμητες. Φοβάμαι όμως ότι η λάμψη τους έχει "θαμπώσει" τα τελευταία χρόνια με τους φρενήρεις ρυθμούς στους οποίους κινούνται οι ζωές μας. Εύχομαι να αποκτήσουμε εκείνη την γνώση που θα μάς επιτρέψει να επαναπροσδιορίσουμε τους εαυτούς μας και όσα μάς περιβάλλουν!

    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως, πολλές φορές ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η μάθηση από μόνη της. Επειδή ζούμε σε καιρούς που προκρίνεται η χρησιμοθηρική γνώση! Το απόσπασμα είναι από εκείνο το υπέροχο βιβλίο ψυχολογίας που βρήκα στα Public εκείνη τη μέρα. Με βοήθησε σε πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή